Eindresultaat MetaFactory Winter Hackathon 2020

Maart 2020 – Maandag 24 en dinsdag 25 februari 2020 gingen de senior java developers los en werden de lopende projecten even terzijde gelegd. Elk team koos een onderwerp: Polyglot java, MetaData Grouping en Containerization van MetaFactory. Wat kwam er van terecht?

Voordat je verder gaat: de liveblog lees je hier.

De drie teams kwamen tot de volgende resultaten:

> Team 1: Polyglot Java

Bart, Bruno en Ralph. MetaFactory Code Instructions direct in java.

Bart: “Ons team ging verder waar we gebleven waren (Herfst Hackathon 2019): een pattern schrijven voor de REST-controllers. Er was een methode verpatterned, dus hadden we er nog 12 te gaan. Afzonderlijk pakten Bruno, Ralph en ik de taken op. Gedurende de werkzaamheden kwamen we de nodige nieuwe dingen tegen waarvoor aanpassingen in onze MetaFactory Codegenerator nodig waren. Wat direct goed werkte, was het gebruik van ‘custom hooks’ in XML in samenwerking met het pattern in Java. Beide worden vertaald naar interne code-instructies en de MetaFactory tool merget dat naadloos. We schreven ook een custom hook in java en ook dat werkte prima. Dinsdag aan het einde van de dag kon de gehele restcontroller worden gegenereerd.

Er blijven nog een aantal wensen staan, maar de huidige staat kunnen we al inzetten voor onze werkzaamheden. De volgende MetaFactory release met deze functionaliteit is een kwestie van tijd. Wij vonden het een zeer nuttige Hackathon met als resultaat dat de ontwikkelaars er een krachtige manier bij hebben om patterns te schrijven.”

> Team 2: MetaData Grouping

Kim, Marco en Marnix. Grouping & sorting van de (lange) lijst metadata.

Marnix: “Dag 1 bedachten we de nieuwe structuur om de metadata in te zetten, terwijl we downwards compatible blijven. Dat ging soepel en vlot. Daarna hebben we de oude metadata geautomatiseerd naar de nieuwe structuur omgezet. We bekeken de nieuwe structuur nog eens goed en hielden ons bezig met optimalisatie. Al met al een zeer nuttige hackathon. Het afgemaakte deel passen we direct toe in de praktijk. Door twee dagen geconcentreerd te werken aan een onderwerp is er weer een sprongetje gemaakt. Op naar de volgende Hackathon!”

> Team 3: Containerization MetaFactory

Friso en David. Documentatie, software, voorbeelden, IDE enz. containeriseren.

Friso: “Maandag kregen David en ik de Metafactory Codegenerator werkend in Docker, een ‘container technology’. In feite maak je een computerprogramma om het bestandssysteem van de computer te virtualiseren. Dat kan zowel voor Windows als voor Linux. De volgende stap, een volledig werkende ontwikkelomgeving met een GUI (Graphical User Interface) is een virtualisatie (een ander besturingssysteem virtueel op je laptop draaien) en is nog niet af. We maakten goede vorderingen en programmeren de volgende hackathon verder. Wat nu al wel lukt, is de MetaFactory codegenerator op een Linux system draaien.”

High Performance Code Lab aanvragen
Contact